Het idee van de modern keuken, met alle benodigdheden op een ordentelijke wijze georganiseerd, werd voor het eerst op de markt gebracht met de introductie van het Hoosier Kabinet in het begin van 1900. Het betrof een ruime kast met veel laden en kastruimte. Ook was er een soort van aanrecht op aanwezig.
Voor het eerst was er de mogelijkheid om alle specerijen, kookgerei en servies weg te zetten en was er een speciale ruimte om het eten voor te bereiden. Want er was tevens een aansluiting voor een afvoer en de installatie van elektrische apparaten.
Frankfurtse keuken
Dit concept werd verbeterd toen in 1926 de Frankfurtse keuken opkwam. Het was een idee van Greta Schutte-Lichovski, die aan het einde van de 19e eeuw in Wenen werd geboren en ze was de eerste vrouw in haar land die afstudeerde als architect.
Door gebruik te maken van de kennis van ergonomie, bedacht ze inbouwapparatuur die extra opbergruimtes hadden. Alle attributen moesten binnen handbereik aanwezig zijn, zodat er geen tijd verloren zou gaan aan overbodige werkzaamheden in de keuken.
Armstrong keuken
In de jaren 40 verscheen de Armstrong keuken met daarin een linoleum vloer, aparte wasbakken, een koelkast en oven. Er is al meer oog voor decoratie en stijl aanwezig. De keuken kreeg ook langzamerhand meer status.
Sindsdien is de aankleding van de keuken een bron van inspiratie geweest voor allerhande ontwerpers. Het huishouden begon een steeds belangrijker plaats in te nemen voor de ontwikkeling van nieuwe producten.
Zo werden er vershoudbakjes gemaakt van kunststof. Deze werden enorm populair en ze bestaan nog steeds. In de jaren 60 en 70 werden er in ons land zelfs speciale thuisbijeenkomsten voor georganiseerd.
Keuken als kunst
Keuken attributen blijken ook kunstenaars te kunnen inspireren. Zo staat er bij het van Eesteren Museum in Amsterdam een levensgroot omgekeerd druiprek te pronken. Volgens de kunstenaar zelf is het een reproductie van het Tomado druiprek uit de jaren 50, dat ontworpen was door Jan van der Togt.
De keuken van de 21e eeuw wordt gekenmerkt door nieuwe ideeën die vaak afkomstig zijn van hobbykoks, bloggers en ondernemers. Er lijkt een soort van parallelle trend te bestaan tussen verbinding, geïntegreerde toepassingen en draadloze technologie.
Zo kunnen moderne koelkasten je via de smartphone laten weten dat de melk op is. Aan de ene kant hebben mensen een hang naar nostalgie en willen ze oude tijden in de keuken doen herleven. Aan de andere kant zijn er mensen die het liefst zo veel als mogelijk technologische snufjes in hun keuken willen laten aanbrengen.