Smoothies zijn enorm populair, je kunt ze zelf maken, in de supermarkt kopen of bij een smoothiebar krijgen. Waarom je de volgende keer voor een groene smoothie moet kiezen in plaats van voor een fruit smoothie, dat lees je in dit artikel. Want hoe gezond zijn smoothies eigenlijk? En bestaat er zoiets als te veel smoothies drinken?
De groene smoothie kent nog niet iedereen
Je kunt je vast wel iets voorstellen bij een groene smoothie, maar niet iedereen is er al bekend mee. Een lekkere smoothie is gemaakt van groente en soms een beetje fruit in plaats van enkel en alleen fruit. Dit maakt een groene smoothie een stuk gezonder. Je kunt allerlei soorten groenten voor je smoothie gebruiken, denk aan spinazie, broccoli of avocado. Je kunt eventueel een klein beetje fruit toevoegen om de dikte van de smoothie te bepalen en voor een iets zoetere smaak. Met name banaan is ideaal om een smoothie een dikkere structuur te geven.
Kunnen smoothies ongezond zijn?
Smoothies worden over het algemeen als gezond gezien, maar zijn ze dit ook? Zoals bij al het eten is de mate ervan belangrijk. Waarbij één stuk fruit eten gezond is, is een heleboel fruit eten dit niet. Je krijgt dan te veel suikers binnen. Als je kijkt naar wat er allemaal in een smoothie gaat, dan is de lijst soms best lang. Je eet dan zomaar 2 bananen een halve mango en nog wat citrusfruit. En in plaats van ‘eet’ moet je eigenlijk ‘drinkt’ zeggen, want veel vezels gaan verloren met het maken van de smoothie. Hier ligt ook een volgend bezwaar, kauwen is goed voor de spijsvertering, terwijl bij een smoothie je alles zo doorslikt. Kortom, een smoothie van fruit is lekker, maar minder gezond dan een groene smoothie die ook groente bevat.
Wat als basis voor je groene smoothie gebruiken?
Wanneer je zelf smoothies maakt, heb je de volledige controle over wat je erin doet. Als basis kun je voor fruit smoothies water of jouw favoriete type melk kiezen. Denk aan soya-, amandel-, haver- of bijvoorbeeld rijstmelk. Ook voor groene smoothies zijn deze plantaardige melkproducten een ideale basis. Waarbij je bij een fruitsmoothie vaak ongezoete melk gebruikt, kun je bij een groene smoothie de gezoete variant kiezen. Zo zit er al direct meer smaak aan. Wil je een lekkere ontbijtsmoothie maken of een middag smoothie die je net wat extra energie geeft? Probeer dan ook eens groene thee als basis te nemen. de theïne (dit is hetzelfde als cafeïne) geeft je een lekkere boost aan energie.
Afwisseling
Je kunt met een groene smoothie perfect afwisselen welke groente je eet. In theorie kun je de meeste groentes die je rauw kunt eten ook in een smoothie verwerken. Hierdoor kun je ook groentes die je minder vaak eet toch regelmatig binnenkrijgen. Weinig mensen hebben bijvoorbeeld zin in boerenkool in de zomer, maar een frisse boerenkool smoothie is heerlijk. Bovendien bevat boerenkool allemaal gezonde vitamines en mineralen die je, doordat je het niet kookt, meteen binnenkrijgt.